Aranyat találtak Óföldeákon

Kamara-kiállításon mutatják be a nagyközönségnek az M43-as autópálya nyomvonalán folytatott régészeti ásatás során talált XVI. századi aranypénzt a Móra Ferenc Múzeumban.

A II. Rudolf által veretett dukát Óföldeák közelében fémkereséses módszer segítségével, a talaj felső rétegből került elő. A patinás darabot április 30-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Kultúrpalotában.
Az aranypénzt április 7-én, kedden 14 órakor Ujszászi Róbert, a Móra Ferenc Múzeum numizmatikusa és Bacskai István hivatalos leletfelderítő, a pénzérme megtalálója mutatják be.
„A magyar föld ontja magából a kincseket, minden korból, s mindenféle tárgyakat találhatunk, bármerre nézzünk is körül. Különösen fontos helyet foglalnak el emlékeink között a pénzek, amelyek univerzalitásuknál fogva mindenkor ugyanolyan funkciót töltöttek be, ily módon minden korszak emberéhez közel állnak. A pénzek olyan kapcsot jelentenek múlt és jelen között, amelyet más tárgyak talán nem képesek megjeleníteni”- véli a most kiállításra kerülő szenzációs aranylelet kapcsán Ujszászi Róbert pénztörténész.

A bejegyzés kategóriája: érdekességek, kiemelt
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.