TOP-3.2.1-15-CS1-2016-00046 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Óföldeákon

• A kedvezményezett neve: Óföldeák Községi Önkormányzat
• A projekt címe: TOP-3.2.1-15-CS1-2016-00046
• A szerződött támogatás összege: 48 074 394,-Ft
• A támogatás mértéke (%-ban): 100%
• A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt célja Óföldeákon két önkormányzati épület, a Polgármesteri Hivatal és az Emlékház hatékonyabb energiahasználatának, racionálisabb energiagazdálkodásának elősegítése, ezáltal a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentése. A fejlesztés a környezetvédelmi szempontok mellett, a hosszútávon fenntartható gazdaságos intézményi működést is elősegíti.
A Emlékház a Széchenyi utca 16 szám (196/6 hrsz) alatt található. Az épület jelenlegi funkcióját 2004-ben kapta, ekkor alakítottak ki a régi iskola különálló épületében egy helytörténeti gyűjteményt, amely az óföldeáki emberek néprajzát, népviseletét (ruházat, lakásdíszítés, szőrmehímzés, fehérhímzés), a mindennapos életvitelükben használt eszközöket, szerszámokat mutatja be. Az épület a korához képest megfelelő állapotban van, de szükséges energetikailag korszerűsíteni. Az energetikai korszerűsítés során megvalósul az épület homlokzati hőszigetelése a homlokzati nyílászárók cseréjével együtt (3.1.1. önállóan támogatható tevékenységek a)). Korszerűsítjük a fűtésrendszert (3.1.2 Önállóan nem támogatható, választható tevékenységek h)), továbbá projektarányosan akadálymentesítjük az épületet (3.1.3 Önállóan nem támogatható, kötelezően megvalósítandó tevékenységek a)).
A Polgármesteri Hivatal a Bajcsy-Zsilinszky Endre utca 2 szám (1 Hrsz) alatt található, állapota jó, nemrég esett át egy felújításon, de energetikai korszerűsítése szükségszerű. Az épület helyi védettséget élvez Óföldeák Község Önkormányzata 7/2008(IV.30) rendelete (HÉSZ) alapján. A korszerűsítés során sor kerül a homlokzati hőszigetelésre (3.1.1. önállóan támogatható tevékenységek a)), fűtéskorszerűsítésre (3.1.2 Önállóan nem támogatható, választható tevékenységek h)), továbbá az intézmény akadálymentesítésére (3.1.3 Önállóan nem támogatható, kötelezően megvalósítandó tevékenységek a)).
A 3.1.3 Önállóan nem támogatható, kötelezően megvalósítandó tevékenységek közül megvalósul az akadálymentesítés, a nyilvánosság biztosítása, a képzés, a műemléki vagy a helyi védettséget megalapozó érték megőrzése. Azbesztmentesítésre nincs szükség.

A projekt tényleges befejezési dátuma: 2019.09.30.